Szakmai önéletrajz

1957-ben születtem Budapesten. A budapesti Petőfi Sándor Gimnázium német nyelvi tagozatán 1975-ben tettem le az érettségi vizsgát.

Ugyanebben az évben sikeres felvételi vizsgám után felvettek a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol tanulmányaimat - egyéves sorkatonai szolgálat után - az 1976/77-es tanévben kezdtem meg.

Az egyetemi évek alatt nyaranta a budapesti 3. sz. Ügyvédi Munkaközösségben díjazás nélküli gyakornokként is dolgoztam, ahol édesapám, dr. Sebestyén Sándor ügyvédi tevékenységét folytatta.

Az egyetem alatt az állam- és jogelméleti tanszéken működő tudományos diákkör tagja voltam. Szakdolgozatomat is ezen a tanszéken belül készítettem el, melynek címe "A klasszikus fasizmus politikai ideológiája" volt és a különböző országokban - így Németországban és Olaszországban - fennállott makro-ökonómiai és politikai összefüggéseket vizsgálta.

Jogi diplomámat 1981.ben "cum laude" eredménnyel szereztem meg.

Ezt követően négy hónapot dolgoztam a budapesti V. kerületi Tanács VB. Igazgatási Osztályán, hagyatéki előadóként.

1981. szeptember 1. napjával nyertem felvételt a Budapesti Ügyvédi Kamarába és a budapesti 35.sz. Ügyvédi Munkaközösségben lettem ügyvédjelölt. A Munkaközösség tagjai mellett az ügyvédi tevékenység széles körével, így a különböző polgári peres és nem peres illetve büntető ügyekkel ismerkedtem meg, továbbá különböző - többek között gazdasági és társasági jogi - szerződések elkészítésénél is közreműködtem.

Az ügyvédi szakvizsgát 1984-ben tettem le, s 1984. szeptember 1. napjától kezdődően folytatok ügyvédi tevékenységet. Először a budapesti 3. sz. Ügyvédi Munkaközösség tagjaként, majd pedig a jogszabályi lehetőséget követően társas, majd önálló Ügyvédi Iroda tagjaként illetve vezetőjeként, jelenleg egyéni ügyvédként folytatom hivatásomat.

Az ügyvédi tevékenység jellege is megkövetelte, hogy alapvető számítógépes és gépírói ismereteket sajátítsak el.

Német nyelvtudásomra is tekintettel alapvetően e nyelvterületről Magyarországra települt cégekkel kapcsolatos ügyvédi tevékenységet - különféle gazdasági- és polgári, illetve társasági jogi szerződések elkészítése, peres eljárásokban való képviselet, stb. - végzek, de büntető eljárásokban is látok el védői feladatokat, illetve magyarországi magánszemélyek illetve gazdasági társaságok megbízása alapján ezen a nyelvterületen látok el jogi tevékenységet külföldi partner irodák közreműködésével.

Hosszabb ideje vagyok kapcsolatban ezáltal az osztrák és német nagykövetségekkel is, melyek állampolgáraik különféle ügyeikben szükséges jogi segítség nyújtása végett keresnek meg.

Az 1994/95-ös tanévben kezdtem el az ELTE Jogi Továbbképző Intézete által indított kétéves bank-szakjogászi posztgraduális tanfolyamot, mely ismereteket Ügyfeleim banki ügyleteinél illetve külföldi pénzintézetek magyarországi lehetőségeivel kapcsolatos megkereséseinél tudom hasznosítani, így többek között részt vettem a Magyarországi Volksbank Zrt. magyarországi leányvállalatának létrehozásában illetve magánbakok magyarországi képviseletét is elláttam.

A Budapesti Ügyvédi Kamara Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságában végeztem kamarai tevékenységet; főként a német nyelvterületről a Kamarát meglátogató küldöttségek, szakmai csoportok tájékoztatásában vállaltam szerepet.

Egy gyermekem van, lányom a Leuwen-i Katolikus Egyetemen politológia tudomány-szakán végzett, gyakornokként az Európa Tanács Elnökének (Van Rompuey Úr) titkárságának külügyi részén dolgozott. Francia, angol, spanyol, orosz (és egy egzotikus: magyar) nyelven beszél, és természetesen rá nagyon büszke vagyok!

 

copyright 2011. © dr. Sebestyén Tamás
A honlap a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének Az ügyvédi honlap tartalmáról szóló 2/2001 (IX. 3.) számú állásfoglalásának figyelembevételével készült.
Ezt a honlapot dr.Sebestyén Tamás, a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.